Polski Klub SkiTurowy

Ogólnopolski, nieformalny klub pasjonatów skialpinizmu, turystyki narciarskiej oraz freeride'u

Forum Polski Klub SkiTurowy Strona Główna -> Sprzęt skiturowy -> Gotowanie skorup
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Gotowanie skorup
PostWysłany: Pią 14:15, 01 Lut 2013
poloneez
domownik
 
Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 531
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Krk/ Bourg-Saint-Maurice





Witam serdecznie.
Na wstępie forumowego udzielania się, pragnę się zapytać o wasze opinie na temat "gotowania" skorup czyli formowania skorup na ciepło.Ostatnio pewien artykuł w magazynie przypomniał mi o czymś takim. Treść artykułu mówiła o domowym sposobie formowania skorup poprzez gotowanie przez kilka minut we wrzątku skorup, następnie wskoczenie w skorupy w botku i szybkie schłodzenie w zimnej wodzie lub śniegu. Również na stronach dwóch sklepów ze sprzętem skiturowym ( francuskich stronach) znalazłem ofertę formowania skorup. Jestem ciekaw co o czymś takim sadzicie, jak zachowuje się Pebax w takiej sytuacji i czy nie osłabia to trwałości skorupy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 21:36, 01 Lut 2013
pokor
administrator
 
Dołączył: 06 Paź 2006
Posty: 2600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 33 razy
Skąd: Sudety





Owszem jest coś takiego jak formowanie skorup na gorąco ale z gotowaniem nie ma to za wiele wspólnego.
Sama maszyneria przypomina średniowieczne narzędzie tortur.

Możesz przytoczyć ten artykuł link, PDF czy inna wersja bom niezmiernie ciekaw co tam piszą.

wrzątek to max 100stC to raczej trochę mało aby siłą grubego palucha ubranego w botek wypchnąć skorupę na boki.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 22:02, 01 Lut 2013
Maciej
domownik
 
Dołączył: 06 Mar 2006
Posty: 1414
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Wabrzezno (Kuj.-Pom.)





[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 22:37, 01 Lut 2013
poloneez
domownik
 
Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 531
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Krk/ Bourg-Saint-Maurice





Artykuł pojawił sie w magazynie Snow and Free do nabycia w empiku na str 143.Piszą tam jak w domowych warunkach formować skorupe, poprzez zanurzenie w dużym garnku podeszwami ku górze, doprowadzenie do wrzenia i gotowanie 10-15 min aż skorupka zmięknie.Następnie wskoczenie do skorupy w botkach, zapięcie na ściśle klamer i szybkie schlodzenie w śniegu lub zimnej wodzie. Jak dla mnie to takie "babcine" metody i przepis na rosół ze skorupek:) Ale ciekaw jest czy działa i czy ktoś może kiedyś próbował.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 22:30, 02 Lut 2013
Maciej
domownik
 
Dołączył: 06 Mar 2006
Posty: 1414
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Wabrzezno (Kuj.-Pom.)





mnie ciekawi przy tej koncepcji czy to jest instrukcja dla botków termo...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 22:52, 02 Lut 2013
poloneez
domownik
 
Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 531
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Skąd: Krk/ Bourg-Saint-Maurice





nic nie wspomnieli jak ma się wchodzenie do nagrzanej skorupy w botku termo.Sam patent ma się tyczyć formowania skorupy celem odbarczenia miejsc uciskajacych stopy i powodujących otarcia.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 19:12, 22 Lut 2013
Spec
domownik
 
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Kraków





Odświeżę temat bo właśnie dowiedziałem się o patencie firmy Fischer (nie wiem czy inne firmy też coś takiego mają) - buty z serii Vacuum. Opis: [link widoczny dla zalogowanych]
Formuje się skorupy, ileś tam minut w 80°C, skorupa staje się miękka, potem dopasowanie do nogi i chłodzenie. Brzmi jak idealnie spasowany but.

IMHO bardzo fajne… szkoda tylko, że nie mają butów skiturowych w ofercie Sad


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 23:08, 24 Lut 2013
przemo_k
domownik
 
Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 1504
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 5 razy
Skąd: Czeladź Wieś





Zagdnienie jest dość złożone. Pebax'ow jest sporo odmian.
Każda odmiana różni się właściwościami. Temp. mięknienia, wytrzymałość itp.
Większość polimerów mięknie w temp. około 70-80 st, ale nie koniecznie wystarczy to do nowego formowania skorupy. A jesli ktos sie chce za to zabrać, niech pamięta, że tworzywa sztuczne nie wymagają hartowania, czyli nagłego schładzania. Więc spokojnie może poczekać aż materiał sam wystygnie. No i czy wkładka jest na tyle sztywna żeby oddziaływała na skorupę? Nie sądzę. Trzeba by mieć jakieś twarde kształtowniki. Nie wydaje mi się, żeby działania w domu przyniosły właściwy skutek.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 9:32, 25 Lut 2013
pokor
administrator
 
Dołączył: 06 Paź 2006
Posty: 2600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 33 razy
Skąd: Sudety





Dokładnie wystarczy spojrzeć na maszynę do odbarczania, jakimi siłami i jakimi kształtownikami się działa.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 8:40, 26 Lut 2013
W.G.
domownik
 
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 1773
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 43 razy
Skąd: Kraków





Znakomity sposób na przetestowanie połączenia wibramu ze skorupą i ewentualnych uszczelek. Nic tylko polecić Shocked


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 8:44, 26 Lut 2013
pst
domownik
 
Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Skąd: Kraków





W.G. napisał:
Znakomity sposób na przetestowanie połączenia wibramu ze skorupą i ewentualnych uszczelek. Nic tylko polecić Shocked
A jeśli skorupa jednak zmięknie wystarczająco, to także świetny sposób na "spersonalizowaną" geometrię podeszwy i insertów TLT. Wink

P.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 9:11, 26 Lut 2013
dzieniol
rozmowny
 
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów






pst napisał:
W.G. napisał:
Znakomity sposób na przetestowanie połączenia wibramu ze skorupą i ewentualnych uszczelek. Nic tylko polecić Shocked
A jeśli skorupa jednak zmięknie wystarczająco, to także świetny sposób na "spersonalizowaną" geometrię podeszwy i insertów TLT. Wink

P.


Buty Salomona z Custom Shell producent pozwala odbarczać również przez grzanie we wrzącej wodzie Wink Wydaje mi się, że nic nie powinno się stać kształtem podeszwy butów wykonanych z "normalnych - nie CS" tworzyw.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 9:45, 26 Lut 2013
W.G.
domownik
 
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 1773
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 43 razy
Skąd: Kraków





dzieniol napisał:
pst napisał:
W.G. napisał:
Znakomity sposób na przetestowanie połączenia wibramu ze skorupą i ewentualnych uszczelek. Nic tylko polecić Shocked
A jeśli skorupa jednak zmięknie wystarczająco, to także świetny sposób na "spersonalizowaną" geometrię podeszwy i insertów TLT. Wink

P.


Buty Salomona z Custom Shell producent pozwala odbarczać również przez grzanie we wrzącej wodzie Wink Wydaje mi się, że nic nie powinno się stać kształtem podeszwy butów wykonanych z "normalnych - nie CS" tworzyw.



I jeśli wywar będzie z używki w gratisie jest baza zupy . (Był taki film jeszcze niemy).

Chyba widzisz różnicę między stworzonym przez producenta do takich formowań butem a innym, dowolnym, zwłaszcza z wibramem? czy też nie widzisz?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 11:47, 26 Lut 2013
jarodar
domownik
 
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 944
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 16 razy
Skąd: Sandomierz/Warszawa





Poniżej instrukcja:)
https://www.youtube.com/watch?v=FxB1jjo9ucM


Post został pochwalony 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 12:04, 26 Lut 2013
W.G.
domownik
 
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 1773
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 43 razy
Skąd: Kraków





To właśnie miałem na myśli Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 21:53, 07 Kwi 2013
golek_kr
domownik
 
Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów






Gotowanie skorup, to już chyba akt desperacji.Wolałbym udać się do fachowca i mieć pewność, że zrobi to porządnie.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez golek_kr dnia Nie 21:53, 07 Kwi 2013, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Gotowanie skorup
Forum Polski Klub SkiTurowy Strona Główna -> Sprzęt skiturowy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin